רגע לפני שמתחילים: כל מה שחשוב לדעת על תנאי הקבלה ותנאי ההרשמה ללימודים אקדמיים
חייבים פסיכומטרי? מה עושים אם אין בגרות מלאה? למה כדאי להירשם כמה שיותר מוקדם ומדוע מומלץ להגיע לפגישת ייעוץ? כמה שאלות שיעשו לכם סדר בתהליך הקבלה ללימודים
הצלחתם סוף סוף להחליט מה אתם רוצים ללמוד, ואולי אפילו התפקסתם על כמה מוסדות לימוד שעונים על הדרישות שלכם. מה עכשיו? איך מניעים את תהליך ההרשמה ללימודים ומה חשוב לדעת?
קודם כל, חשוב לזכור כי לא כל מה שתרצו ללמוד בהכרח יהיה אפשרי עבורכם ועבורכן, לכן חשוב לבדוק מה הם תנאי הקבלה, האם יש דרכים להתקבל לתוכנית המבוקשת גם אם אתם לא עומדים בכל התנאים, ולבסוף – איך עובד תהליך הרישום?
תנאי הקבלה לא משתנים בצורה משמעותית משנה לשנה ונקבעים, בעיקר, לפי היחס בין כמות המעוניינים בתוכנית אל מול מספר המקומות בה. לכן עבור תוכניות להן הביקוש גבוה יחסית כמו משפטים, לדוגמה, תנאי הקבלה יהיו גבוהים בהתאם.
מה הן דרישות הקבלה הבסיסיות ללימודי תואר ראשון?
כדי להתקבל לכל תוכניות התואר הראשון במוסדות האקדמיים בישראל יש צורך בתעודת בגרות מלאה. בחלק מהמוסדות גם דורשים ציון פסיכומטרי. אבל שנייה לפני שאתם מתחילים לברר איפה אפשר לעשות קורס הכנה לפסיכומטרי – במכללה למינהל אפשר להתקבל לרוב תוכניות הלימוד על סמך תעודת בגרות מלאה, כשמבחן פסיכומטרי אינו מחויב אבל נותן ערך מוסף אם ישנו.
ואם הציונים שלי בבגרות לא מספיק גבוהים ולא עומדים בדרישות הקבלה?
אם הציונים שלכם בבגרות ו/או בפסיכומטרי לא מספיק גבוהים עבור התוכנית שבה אתם מתעניינים – זה עדיין לא אומר שהכול אבוד. ישנם גופים אקדמיים שונים שיבואו לקראת המועמדים והמועמדות גם אם ציוני הבגרות שלהם אינם עומדים בתנאי הקבלה. כך, במכללה למינהל מציעים מכינות ייעודיות ממוקדות, בהתאם לתוכנית המבוקשת. כל מכינה אורכה כ- 3.5 חודשים, והתכנים הנלמדים בהן שונים, ומתאימים לתואר ולאופיו. למשל, במכינה ללימודי משפטים במכללה לומדים 4 קורסים במשפטים, שאחר כך יורדים מתוכנית הלימודים של הלומד/ת.
ומה אם אין לי בגרות מלאה? או בגרות בכלל?
גם במצב כזה – יש פתרונות. ישנן מכינות שונות להשלמת הבגרות, חלקן נלמדות במוסדות האקדמיים עצמם. כך, במכללה למינהל מציעים למי שאין לו בגרות מלאה להשתלב במכינה קדם אקדמית הנמשכת שנה שלמה. בנוסף, מי שמעל גיל 30 ואין לו בגרות מלאה, בדרך כלל לא צריך לעשות השלמה של תעודת הבגרות. במכללה למינהל, למשל, הדרישה ממועמדים מעל גיל 30, שאין להם בגרות מלאה, היא לעשות את המכינה הספציפית של התואר שבו הם מעוניינים.
ואפשר לברר את הכול באינטרנט?
אפשר, אבל כמו בהרבה מקרים עדיף להגיע לפגישה פנים אל פנים. רוב המוסדות האקדמיים מציעים פגישות ייעוץ, שבהן אפשר להתרשם מהרבה מאוד דברים שלא עוברים דרך המסך. בפגישות הייעוץ במכללה למינהל יעברו איתכם ואיתכן על תוכנית הלימודים לאורך כל שנות הלימוד, יתארו בפניכם את הקורסים השונים, את סגל התוכנית ועוד. הפגישות האלו הן גם הזדמנות לעשות סיור בקמפוס, להתרשם מהאווירה הסטודנטיאלית, מפרויקטים מיוחדים ועוד.
אני עומד בתנאי הקבלה ורוצה להתחיל את הלימודים. מה הלאה?
ברכות! השלב הבא הוא להירשם ללימודים. במכללה למינהל, ההרשמה ללימודים אינה מחייבת תשלום או התחייבות מצד המועמד אבל היא משריינת עבורו מקום בתוכנית. לאחר ההרשמה מקבלים הסטודנטים והסטודנטיות לעתיד מכתב קבלה אליו מצורף שובר לתשלום מקדמה על שכר הלימוד. ברגע ששילמתם את המקדמה אתם הופכים לסטודנטים לתואר ראשון ויכולים לראות את מערכת השעות, את האירועים הצפויים בקמפוס עוד לפני תחילת הלימודים עצמם, כמו ימי אוריינטציה ועוד.
אפשר לחכות עד לרגע האחרון עם ההרשמה?
אפשר אבל לא כדאי. על ידי כך שנרשמים מוקדם ומשלמים את המקדמה אתם בעצם מבטיחים את מקומכם בכיתה, אתם מקבלים כאמור גישה למערכת הממוחשבת של הקמפוס וחשופים לאירועים שונים שהופכים את הכניסה ללימודים לקלה וחלקה יותר. בנוסף, להרשמה המוקדמת יש יתרונות חשובים אחרים: מי שנרשם מוקדם ללימודים יכול להתניע את כל התהליך של הגשת מועמדות למלגות. ככול שדוחים את ההרשמה קיים סיכון שמועדי ההגשה לחלק מהמלגות כבר חלפו.
בהצלחה!